Met compliance veranderen

De compliance functie mag wel wat meer aandacht krijgen in advieskantoren. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Ik deel graag mijn inzichten over hoe je dat kunt aanpakken.

Compliance

Ik krijg vaak de vraag: wat doe je eigenlijk precies? En dan vertel ik dat ik compliance advies geef. En dan zie ik ze bedenkelijk kijken. Dat is toch ontzettend saai en al die regels leiden toch nergens toe? Dat past toch helemaal niet bij jou?

Veranderen

Op zo een moment ben ik extra gemotiveerd om te laten zien dat je compliance ook anders kunt beschouwen. En het helpt als je die andere blik als uitgangspunt neemt van het compliancevak. Want dan is compliance plots een prachtig instrument om je dienstverlening naar de klant te veranderen en aan te passen aan de hedendaagse verwachtingen.

Hoe dan?

En natuurlijk krijg je dan direct de vraag: hoe doe je dat dan? Laten we duidelijk zijn, daar bestaat geen pilletje voor. En nee, ook geen checklist. Compliance in de zin van veranderen is het beoefenen van een kunst en het vergt wat oefening om die kunst te verstaan.

Delen van kennis

Maar natuurlijk kan ik wel bijdragen door mijn kennis te delen en te tonen wat mij opvalt in het organiseren van compliance. Want in de praktijk kom je toch wel veel dezelfde soort vraagstukken tegen. En je hebt te maken met een context die je als financieel adviseur wel moet snappen.

Artikel

Daarom deze keer een artikel over hoe je compliance organiseert in een advieskantoor. Kijk op de compliancefunctie in advieskantoren Dit artikel is mede gebaseerd op de ervaringen in de training compliance financieel adviseur van NIBE-SVV en is gepubliceerd in de Beursbengel van december 2019.

Checklist

En ach, om mee te gaan in de verwachtingen van mijn publiek heb ik daar ook een checklist aan toegevoegd!

Checklist Compliance

Zo kan ik de wereld niet alleen een beetje mooier maken, maar ook makkelijker! Het zijn vragen die je helpen bezinnen op de compliance-functie. Veel lees en veranderplezier!

PS. Het beeldmerk van mijn bedrijf Onkar Compliance illustreert wat ik graag uitdraag: beweging en bewustzijn brengen (golvende lijn) in de wereld waarmee we verbonden zijn (cirkel)!